Kippen zijn als olympische atleten. Hun topprestaties vereisen een perfect uitgebalanceerde voeding. waarbij het juiste nutriënt op het juiste moment beschikbaar is. Dit geldt ook voor de calciumtoediening nodig voor de eischaalvorming. Tot heden wordt een bepaalde hoeveelheid calciumcarbonaat onder krijtvorm bijgevoegd in het voer. Bij elke voederbeurt krijgt de leghen dus een bepaalde hoeveelheid calcium beschikbaar. De hoeveelheid krijt wordt verhoogd in functie van de leeftijd van de leghennen.
Het optimale moment van calciumopname is evenwel niet hetzelfde als voor andere nutriënten. Calcium toedienen op momenten dat dit niet nodig is, is een extra belasting voor het dier en verhindert dat er andere nutriënten op dat moment kunnen opgenomen worden.
Aangezien de eischaalvorming vooral 's nachts gebeurt in de rustfase van de dieren, wordt er dus best op dat moment calcium gemobiliseerd uit het voer. Indien er onvoldoende calcium aanwezig is op dat moment gaat het dier calcium uit de botreserve aanwenden wat op termijn nefast is voor de botsterkte van de dieren (botontkalking).
Om dit calcium in het bloed op het juiste moment (dit is het tweede deel van de nacht) beschikbaar te krijgen zijn er twee mogelijkheden : de calciumbron gescheiden toedienen van de overige nutriënten en de oplosbaarheid van het calcium sturen via de grofheid van de kalkbron. Zo lossen grovere deeltjes ( 2 à 4 mm) trager op dan poederkrijt.
Recent werd op twee leghennenbedrijven deze innovatieve aanpak uitgetest. Er werden aparte silo's en doseerunits geplaatst naast de voedersilo's (figuur 1) .
Als calciumbron werden gedroogde, gepasteuriseerde eischalen gebruikt waarvan de grofheidsverdeling optimaal aangepast werd zodat circa 2/3 grove deeltjes zijn (2 à 4mm) en 1/3 fijn eischaalpoeder. De microbiële kwaliteit van deze eischalen wordt in een extern labo per levering getest. Het product wordt pas geleverd na positieve vrije, dit wil zeggen nadat er zekerheid is dat er geen Salmonella aanwezig is in de aangeleverde batch.
De resultaten van het gebruik van de eischalen zijn ronduit spectaculair.
Hieronder vindt u de resultaten voor het leghennenbedrijf in Markegem waarbij de open breuk en tweede keus zoveel mogelijk manueel uitgeraapt wordt vooraleer de eieren op de sorteermachine komen.In het leghennenbedrijf in Geel stelde de bedrijfsleider Raf vast dat door de toediening van eischalen als calciumbron de eikwaliteit merkelijk verbeterde. ‘ De glans van de eischalen verbeterde merkelijk na enkele weken gebruik van de eischalen'.